Een nieuwe soort, en hoe je hem uitroeit...
In november 2021 ontdekten enkele leden van de plantenwerkgroep van KNNV-afdeling Tilburg een onbekend soort vederkruid in de poel achter het Verpleeghuis. De soort lijkt veel op het parelvederkruid, een invasieve soort die afkomstig is uit Zuid-Amerika. Parelvederkruid is vanuit aquaria in onze wateren terecht gekomen en kan poelen en sloten volledig doen dichtgroeien. Reden genoeg om ook bij deze nieuwe soort de alarmbellen te laten afgaan. De soort was inmiddels op meer plekken in Nederland aangetroffen en werd in de handel aangeduid als “Myriophyllum aquaticum “brasiliensis”. In het Nederlands voorlopig aangeduid als Braziliaans parelvederkruid.
Exemplaren van deze soort hebben we dit jaar zoveel mogelijk uit de oeverzone van de genoemde poel verwijderd. Net toen we dachten dat we de soort kwijt waren, zijn ze in de zomer ook in de tweede en derde poel in het gebied nog opgedoken. We zijn de poelen afgegaan en hebben alles wat we er van konden vinden afgevoerd.
Inmiddels heeft braziliaans parelvederkruid een nieuwe naam gekregen, rossig vederkruid. Leni Duistermaat (Naturalis) en Johan Valkenburg (NVWA) hebben de soort onderzocht en zijn tot de conclusie gekomen dat ze moleculair afwijkt van het parelvederkruid (myriophyllum aquaticum) en er geen directe ondersoort meer van is, maar nog wel een vederkruid. Myriophyllum aquaticum "brasiliensis" is nu dan myriophyllum rubricaule om precies te zijn...
Voor de publicatie zie European Journal of Taxonomy 828: 1-15.
Op een gegeven moment meenden we langs de sloot bij het windmolentje in De Vloed ook dat rossig vederkruid te zien. We schrokken nog meer toen we het verder in de sloot echt massaal zagen staan, en dachten zo ook de oorsprong gevonden te hebben. We hebben er materiaal uitgevist met een wilgentak en gelukkig bleek het om klein blaasjeskruid te gaan. Dit is een inheemse soort die juist indicatief is voor een goede waterkwaliteit.
Werkgroep Leijdal Zuidrand en Plantenwerkgroep KNNV