Levend hekwerk aan de Hoge Wal

Het is al zeven jaar geleden dat we bij de flat aan de Oostplas een haag hebben aangeplant. Zo’n 70 meter aan meidoorn, hulst, appel, Spaanse aak, haagbeuk, linde, hazelaar, iep en kamperfoelie. En nu was hij groot genoeg om de bijl er in te zetten, uiteraard met de beste bedoelingen. Op een paar zaterdagmiddagen hebben Jan, Jan, Victor, Rob en Bart er een vlechtheg van gemaakt. Eén voor één zijn de planten onderaan ingehakt, omgebogen en samengevlochten. De heg wordt verder in vorm gehouden met paaltjes ertussen en wilgentakken er bovenop. Heerlijk veldwerk!

De vlechtheg werd al sinds de Romeinse tijd gebruikt om vee te keren, ook in ons land. Begin vorige eeuw verscheen echter het prikkeldraad als snel alternatief voor de stekels van meidoorn, sleedoorn en hondsroos. Veel vlechtheggen zijn ook verdwenen als gevolg van ruilverkaveling. De laatste jaren is er gelukkig sprake van herwaardering van vlechtheggen. Ook het ambacht van heggenvlechten staat in de belangstelling, er worden zelfs kampioenschappen georganiseerd!

Nu valt er aan de Hoge Wal niet veel vee te keren natuurlijk, maar vlechtheggen zijn ook erg gunstig voor de biodiversiteit. Ze bieden namelijk voedsel en beschutting voor vogels en andere dieren. Tijdens de werkzaamheden zagen we vaak genoeg heggenmussen en roodborstjes in- en uitvliegen. We kijken dan ook uit naar het voorjaar, als de heg zichtbaar tot leven komt!

Meer weten over vlechtheggen? Kijk dan eens op de website van Heg & Landschap.

Bart de Vries