Steunbetuiging aan Natuurvereniging Mark en Leij

Het bestuur van onze stichting heeft op verzoek van Mark en Leij hun brief aan Staatsbosbeheer, waarin wordt gevraagd om te stoppen met het toestaan commerciële excursies in het kleine en kwetsbare natuurgebied de Broskens, mede ondertekend.

Citaat uit de brief:

De Broskens is een prachtig en uniek gebied in onze regio. Het is gelegen op de grens van Nederland en België. En precies daardoor konden flora en fauna er zo goed behouden blijven: Broskens en omgeving was een uithoek. Een vergeten stukje grensgebied waar de natuur zich vrijwel ongestoord kon ontwikkelen.

Helaas begint de kwalificatie ‘vergeten stukje grensgebied’ de laatste jaren zijn waarde behoorlijk te verliezen. Tot ons verdriet – en grote ongerustheid – merken wij dat de bezoekersdruk in De Broskens toeneemt. En fors ook.

Reden: social media, waarnemingen sites, fotografie sites. Het zorgt voor een ‘hier moet ik wezen om wat moois te zien’ effect. Opeens zie je bezoekers en activiteiten in het gebied opduiken die daar voorheen beslist niet te vinden waren. Vooral het voorjaar en vroege zomer trekt veel belangstellenden - en laat dit nou net ook de voortplantings- en groeitijd van dieren en planten zijn…

De jongste loten aan de bezoekersboom zijn commerciële excursies, georganiseerd door ’Dagje in de Natuur’, een jonge organisatie die voor prijzen van gemiddeld 50 euro/bezoeker excursies in het hele land aanbiedt. Voor het gebied Broskens zijn dit broedseizoen 8 (!) excursies aangevraagd én toegestaan.

Wij maken ons daar ernstig zorgen over. Op de site van de betreffende excursieleider is te lezen dat er plaats is voor telkens 8 deelnemers en dat speciale aandacht wordt besteed aan fotografie….
….stop aub met het toestaan van al die commerciële excursies en limiteer publieksactiviteiten. ….
Laat De Broskens …. niet eindigen als het zoveelste, aan recreatie bezweken natuurgebied.

Alles van waarde is immers weerloos, zoals Lucebert al dichtte. Anno 2024 actueler dan ooit.

De zorgen die in deze brief worden geuit worden door het bestuur van het B-team Goirle gedeeld. Ook in ons werkgebied zien we de bezoekersdruk in de natuurgebieden toenemen in kwetsbare perioden. Bekend is het voorbeeld van de drukte van soortenjagers / fotografen nabij de broedplaats van de Grauwe klauwier op de Regte Heide. Vogels missen zodoende de nodige rust om goed voor hun broedsels te zorgen en krijgen door stress te weinig tijd om voedsel te zoeken. Het is daarom van belang dat in de broedtijd publieksactiviteiten worden gelimiteerd en nog meer aandacht wordt gegeven aan verstoringen door teveel menselijke aanwezigheid.