Aandacht voor doodgevonden dieren

Aandacht voor doodgevonden dieren

Oproep van de Stichting SOVON

Heb je een dode vogel of ander wild dier gevonden? Geef deze dan door via het online meldpunt. Zo krijgen we meer inzicht in wanneer wilde dieren sterven, waar en waaraan.

Waarom?

Het verzamelen van meldingen van dode wilde dieren geeft een indruk van de ‘normale’ patronen van sterfte. In welke periode van het jaar leggen vogels het loodje? Zijn er verschillen tussen de soorten? Wat zijn de doodsoorzaken? Dit zorgt ervoor dat we tijdig opvallende sterfte kunnen signaleren. Een plotselinge verhoogde sterfte kan een aanwijzing zijn dat er iets aan de hand is.

Wat doe ik met een dood dier?

Het hangt af van de staat van het kadaver of onderzoek mogelijk is. Dieren die al langer dan circa 1-2 dagen dood zijn, komen niet in aanmerking voor onderzoek. Als het kadaver nog in goede staat is, zullen wij of de onderzoekers na je melding zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. Meer informatie over het melden van kadavers voor onderzoek vind je op de sites van het DWHC en RAVON.

Dode dieren in je tuin kun je het beste begraven of bij het afval doen. Tenzij je vermoed dat het dier door een ziekte is overleden. Raak het dan niet aan en geef op het formulier aan dat het dier is gestorven aan een ziekte. Wij of de onderzoekers (afhankelijk van de keuzes bij het invoeren) nemen contact met je op.

In alle gevallen stellen wij je melding op prijs. Deze nemen we op in onze database. Iedere melding draagt bij aan onze kennis over sterfte.

Stichting SOVON