Biodiversiteit in zomerse Najaarsactie in de De Tuin

Biodiversiteit in zomerse Najaarsactie in de De Tuin

‘Goeie spullen geven jullie weg!’

In de kolommen van Goirles Belang is de Najaarsactie van Biodiversiteitsteam/Groener Goirle vanuit verschillende invalshoeken aangekondigd, maar zaterdag was het eindelijk zover. Het najaar liet nog even op zich wachten: het was zomers warm met volop zon en er was veel aanloop.

Gratis vogelvoederhuisje

Wie een gratis vogelvoederhuisje wilde komen ophalen en struiken, moest dat vooraf opgeven via de website. Ook plantjes konden gratis worden meegenomen. De wagens vol bestelde voederhuisjes raakten zaterdag in de ochtend al snel leger. André, als activiteitenbegeleider bij Thebe Elisabeth verantwoordelijk voor het maken van de voederhuisjes, zei dat bewoner Ad niet aanwezig was toen uw verslaggever bij het maken toekeek, maar dat Ad voor de werkplaats heel belangrijk is geweest en nog is. Ere wie ere toekomt. Mark, eerder al geciteerd in Goirles Belang, helpt bij de mobiliteit van medebewoners. Hij filosofeerde dat doorzettingsvermogen bij revalidatie erg afhankelijk is van de omgeving. Bij Thebe Elisabeth werkt iedereen naar vermogen, zei hij nog maar eens: de voederhuisjes zijn een teaminspanning. In het huis zelf neemt de belangstelling voor de zelfgemaakte voederhuisjes en nestkastjes alleen maar toe.

‘Wilt u wat lekkers?’

Het speelde zich af in De Tuin in het centrum van Goirle, hoek Tilburgseweg en Kalverstraat, waar onder beheer van een stichting inmiddels een aantal jaren biodiversiteit in praktijk wordt gebracht met in het midden een stapeling van stenen die in de verte doet denken aan de befaamde Ecokathedraal van Louis le Roy in Mildam, gemeente Heerenveen. Marije de Groot van de stichting maakte het graag mogelijk. Cobi van Groener Goirle, eerder in de krant met haar tuin (drie muren heeft ze er met plantenbakken vol geraniums en petunia’s), had in de aanloop van de Najaarsactie eigenhandig een keur aan zoet en hartig gebak gemaakt en was die ochtend al om vier uur op. ‘Wilt u wat lekkers eten?’ vroeg ze voorbijgangers soms al op afstand, maar sommigen hadden geen aanmoediging nodig en leken quasi-onschuldig een extra rondje te maken langs de kraam, wat niet had gehoeven want alles was niet alleen gratis maar ook in ruime hoeveelheden aanwezig en Cobi was er scheutig mee.

Goeie spullen

Een bezoekster zong de lof van het insectenhotel dat Groener Goirle bij een eerdere actie weg had weggegeven: het wordt veel bezocht. ‘Goeie spullen geven jullie weg!’ Ze vertrok tevreden met een voederhuisje en mocht, net als iedereen, twee plantjes uitzoeken. ‘Halfschaduw,’ peinsde een andere bezoekster, die al veel planten had maar voor een specifieke plek wel wat kon gebruiken. Bioloog Rob van het Biodiversiteitsteam Goirle-Riel liet zijn dochtertje De Tuin zien en zij kwam terug met een takje zelfgeplukte hop. Hoeveel hop is nodig om bier te maken? werd de vraag. Meer, was de conclusie, maar voorlopig was het organisatiecomité blij met ijsthee van Cobi uit bekertjes door een vrijwilliger bij Albert Heijn gehaald van de koffiemachine.

Stopcontact

De sfeer was zonnig en iedereen hielp mee, naast Albert Heijn ook boekhandel Buitelaar toen de accu van het fototoestel van uw verslaggever ineens leeg was en er een stopcontact nodig was. Alles voor de goeie zaak! Groener Goirle werkt eraan, met subsidie van de gemeente, als werkgroep van het B-team: praktisch, dichtbij en betrokken.

Anjo Roorda