De oeverzwaluwwand aan de Oostplas gereed voor ingebruikname

De oeverzwaluwwand aan de Oostplas gereed voor ingebruikname

Gevecht tegen de elementen

Elk jaar opnieuw verricht het biodiversiteitsteam werkzaamheden aan de oeverzwaluwwand Oostplas om deze op orde te krijgen voor het nieuwe broedseizoen.  Hier wordt een andere werkwijze toegepast dan bij de oeverzwaluwwand aan de surfplas. Dit heeft alles te maken met de ligging, omvang en de bouw van deze wand.

Jaarlijks dient de grond achter de wand tot op een diepte van 1.20 meter omgezet te worden door een graafmachientje. Hiervoor zijn we afhankelijk van de gemeente die opdracht verstrekt. Het is elk jaar weer spannend of deze werkzaamheden op tijd (voor half maart) uitgevoerd zijn. Door de ligging en de hoogte van de wand aan het water, dient er met ladders gewerkt te worden om de gaten aan de voorzijde verder af te dichten. Door erosie wordt de beschikbare zandstrook vóór de wand elk jaar smaller en wordt het gaandeweg moeilijker om stabiel vanaf de ladder de gaten gedicht te krijgen.

Speelt dit jaar ook nog mee dat vandalen gemeend hebben om de wand onder te moeten kliederen met verf, wat in vakjargon kennelijk graffiti genoemd wordt. De hele wand hebben we met betonverf over moeten schilderen. En om bij de wand te komen hebben vandalen natuurlijk eerst het hekwerk vernield, hetgeen vervolgens door ons hersteld moest worden.

Daarnaast moest wilgenopschot en het riet aan de rand van het water weggesnoeid worden om de vliegroute voor de oeverzwaluw open te houden. Gelukkig hadden we hiervoor een vrijwilliger in wetsuit, die hier uitstekend werk verricht heeft. Dan meteen ook maar al het afval in het water opruimen zoals plastic, piepschuim, blikjes en lege flessen.

Kortom, op 28 maart hebben we met een ploegje van 6 vrijwilligers in de regen alle elementen overwonnen en de klus precies op tijd en naar tevredenheid geklaard. We hadden het geen dag later moeten doen want op 29  maart werden de eerste oeverzwaluwen boven Goirle gesignaleerd. Nu maar hopen dat vandalen wegblijven, de zwaluwen massaal hun intrek nemen en tevreden zijn met de nieuwe grijze kleur op de wand.