De wulpen van Breehees

De wulpen van Breehees

De weidevogelbeschermers van het biodiversiteitsteam van Goirle en Riel vinden op 10 mei 2022 dankzij goed observeren het nest van een koppel Wulpen in een weiland vlak voordat het gras daar gemaaid gaat worden. We overleggen met de eigenaar van de grond over hoeveel meter rond het nest gespaard mag blijven en geven instructies aan de chauffeur van de maaimachine. Na het maaien plaatsen collega beschermers uit Gilze een raster met schrikdraad rond het nest om de eieren en broedende wulp tegen vossen en andere rovers te beschermen.

Een bijzonder moment, en voor mij best emotioneel omdat ik me realiseer dat het nest van deze wulpen waarschijnlijk al vele jaren elk voorjaar is uitgemaaid door de loonwerker met zijn enorme machine.  Omdat hij en ook de boer geen weet hebben van het bestaan van een wulpennest in hun grasland. Dat nu door ons ingrijpen deze wulpen een kans krijgen om kuikens uit te broeden en zich voort te planten... Eindelijk weer. Wulpen kunnen ouder dan 30 jaar worden.

Ik volg de dieren in de weken erna bijna dagelijks. Meestal aan het einde van de dag sta ik op mijn uitkijkpost op de kuil, benieuwd en gespannen of ze er nog zijn. Urenlang sta ik te kijken naar het gedrag van de dieren. Genietend van het landschap, de geluiden, het licht, de dieren, de zonsondergang, alles. Ik registreer allerlei spannende momenten tijdens het opgroeien, leef mee met de vader en zijn jonkie, krijg steeds meer bewondering en respect.

De goede communicatie met de boeren is een verademing, geeft hoop voor de komende jaren. Uiteindelijk zie ik vader en jonkie voor de laatste keer opvliegen. Tot volgend jaar?

Groet van Cathrien