Een regenton is geweldig!

Een regenton is geweldig!
Foto: Tilburg.com

Afgelopen jaar hebben we in onze tuin een regenton gezet. Na de eerste aarzeling (zo’n groot lomp ding in de tuin) bleek een houten wijnvat helemaal niet zo te misstaan. Bloemetje erop, staat meteen gezellig. Er zijn ook kunststof tonnen in de handel waar de bloembak al standaard bovenop zit.

Ik wil toch nog eens benadrukken waarom een regenton zo geweldig is. De belangrijkste reden: het bespaart natuurlijk drinkwater. Tuinplanten water geven met ons prachtige Nederlandse drinkwater is eigenlijk zonde. Besparen van drinkwater is goed voor onze portemonnee, maar daarmee hoeft er ook minder grondwater opgepompt en gezuiverd te worden.

Het beste is om de regenpijp via een overloop in de regenton af te koppelen van het rioolstelsel. De hoosbuien van deze zomer laten duidelijk zien hoe belangrijk het is om ons riool niet overmatig te belasten met schoon regenwater. Je kunt zo zelf bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast. Laat daarvoor de overloop van de regenton uitkomen in een verlaagd deel van de tuin. Op onze hogere zandgronden is het regenwater snel weer weggezakt in de bodem. Zo kan het ons kostbare grondwater weer aanvullen.

Weetjes en tips om bewuster om te gaan met water in de tuin zijn te vinden op de website van Waterschap de Dommel.