Excursie Nacht van de Nacht 2016

Excursie Nacht van de Nacht 2016

Nacht van de Nacht 2016

Het is nacht, je ziet geen hand voor ogen tot zij gewend zijn aan de lichtschaarste. Als je omhoog kijkt zie je de sterren door het zwarte hemeldak heen knipperen. Je ogen speuren de zuidelijke horizon af tot zij stilvallen op het sterrenbeeld Boogschutter. Een van de sterren lijkt iets groter dan de andere en er hangt een rode gloed rondom haar. Je beseft: het is geen ster; het is de planeet Mars.

Waar je ogen falen neemt je gehoor het over. Er ritselt iets in de struiken. Heeft een nachtelijke rover iets opgeschrikt? Boven je vliegt plotseling een witte vlek. Geruisloos, een flits en dan is het weer donker. De gids van stichting Biodiversiteit Goirle – Riel zegt iets over kerkuilen en woelmuizen, maar je oren zetten inmiddels hun waarneming voort. Je hoort de stroming van de Oude Leij. De gids heeft een BAT-detector meegenomen en hierop hoor je klikjes. Het apparaat kan de sonargeluiden van vleermuizen opvangen. En terwijl je niets ziet, word je je ervan gewaar dat de nachtelijke hemel vol leven is.

Een druppel valt van een boomblad af en treft je bovenop je hoofd. Je hand zoekt in je jaszak naar je muts. De lucht wordt guurder naarmate de avond vordert, je duikt wat dieper in je kraag. Brr. De tocht gaat verder. De lucht zit vol dieren. Zwaan in het westen, vissen in het zuiden, twee beren, de grote en de kleine in het noorden. Allemaal sterrenbeelden. Wolken wisselen elkaar af en verhullen al die kosmische pracht en praal. Er fladdert iets bij de zaklamp van de gids. Een vlinder in het najaar? Die is laat! Je hoort de gids zeggen dat de vlinder zelfs vroeg is. Het is de wintervlinder; een wondertje dat niet eet. Alle reserves om van te leven heeft zij als rups reeds ingeslagen en meegenomen in haar gedaanteverwisseling. Nu danst zij slechts de paringsdans. Jij mocht even getuige zijn.

Een mooie ervaring, vindt u niet? Helaas is het een ervaring die steeds zeldzamer wordt om mee te maken. De reden hiervoor zijn jammer genoeg wijzelf. Wij vervuilen de lucht steeds vaker. En dan heb ik het niet over uitlaatgassen, maar over onze lichten. Jazeker, onze lichten. Overal brandt tegenwoordig licht. Op straat, waardoor vogels blijven zingen die allang zouden moeten slapen. Lampen aan onze garages en bij onze voordeuren die de hele nacht branden. Vleermuizen raken het spoor bijster door al deze verblinding. Roofvogels die op zicht jagen pakken steeds vaker prooien die zij normaliter in het duister helemaal niet kunnen zien. We verstoren het natuurlijk evenwicht op steeds grotere schaal. En zeg nu zelf: Is al dat licht nu echt nodig?

Op 29 oktober aanstaande organiseert stichting Biodiversiteit Goirle – Riel een excursie tijdens de Nacht van de Nacht. Om 20.00 uur verzamelen we ons op het Oranjeplein en gaan op zoek naar de nachtelijke natuurpracht. Aanmelden kan via contact@biodiversiteitgoirle.nl . Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. U komt toch ook?