Groener Goirle voor de burgers

Groener Goirle voor de burgers

Groener Goirle heeft dankzij een subsidie van de gemeente vorig jaar enkele leuke activiteiten voor de burgers kunnen organiseren. Zo hielden we samen met onder meer Groei en Bloei een voorjaarsmarkt op 17 maart bij ‘t Heem. Ondanks de sneeuw kwamen hier veel mensen op af. In het voorjaar was er een Voorjaarsevenement in de tuin. Daar deelden we 800 ecologische planten en meer dan 100 ecologische struiken uit die heel nuttig zijn voor insecten en vogels. Bij het Najaarsevenement hadden we 25 verschillende soorten ecologische bloembollen om uit te delen. Liefst 20.000 stuks in totaal. Ook konden toen de 160 vogelnestkasten opgehaald worden. Deze zijn gemaakt door de bewoners van Verpleeghuis Thebe Elisabeth. Verder hebben we het hele jaar steeds de publiciteit gezocht, vooral via het Goirles Belang. Ook werd de samenwerking met de gemeente verder uitgebouwd en verbeterd.

In het Goirles Belang heeft u al kunnen lezen over de plannen van Groener Goirle voor 2019. Insecten, een onmisbare schakel in de natuur, hebben het heel moeilijk. We gaan insectenhotels uitdelen aan Goirlenaren. Ook delen we hiervoor 500 zakjes ecologisch bloemenzaad uit. Verder was afgelopen jaar de hete en droge zomer niet fijn voor de tuinen. Om die droogte duurzaam te kunnen bestrijden, kan iedereen in Goirle en Riel die een groene tuin heeft met korting (tot wel 55 euro) een regenton bestellen. Al deze dingen zullen we uitdelen tijdens onze voorjaaractie op zaterdag 6 april in De Heemtuin die geopend zal worden door wethouder Schellekens om 11.00 uur.

In het najaar zullen we ook weer een najaarsactie doen. Al deze activiteiten zijn onderdeel van het vierjarenplan van Groener Goirle, dat we samen met de gemeente hebben opgesteld. We zijn heel blij met de subsidie van de gemeente die dit mogelijk maakt. Groener Goirle is onderdeel van Biodiversiteitsteam Goirle-Riel. Deze hoofdorganisatie verricht vooral heel veel nuttig werk achter de schermen voor de natuur. Zo houden we plannen die in of dichtbij de natuur gemaakt worden goed in de gaten. Daarnaast geven we gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente. Ook komt de aanleg van een oeverzwaluwwand en een ecologische nesteltoren bij de Surfplas steeds dichterbij. De ecologische corridor die daar is aangelegd, willen we ook samen met de gemeente gaan verbeteren.

We hopen u te mogen begroeten bij onze Voorjaarsactie. Het is altijd gezellig, mede dankzij de traktaties van Cobi voor iedereen, die onovertroffen zijn. Wat ook fijn is, is dat veel mensen ons op die dagen steunen. Samen op weg naar een Groener Goirle.

Paul van Est