Inloopochtend Aziatische Hoornaar

Inloopochtend Aziatische Hoornaar
Foto: Didier Descouens - Wikipedia

Inloopochtend over Aziatische Hoornaar op zaterdag 9 maart a.s. in Jan van Besouw. Kom langs en help mee onze natuur te beschermen!

De Aziatische Hoornaar (een wespensoort) verspreidt zich vanuit het zuiden razendsnel over Noord-Brabant en de rest van Nederland. En dat is geen goed nieuws, want hij hoort hier niet thuis en jaagt op insecten, waaronder bijen en bedreigt daarmee onze natuur. Daarnaast zullen ze bij toenemende aantallen voor overlast zorgen doordat ze ook op je drankje afkomen.

De Aziatische hoornaar is een kop groter dan onze gewone wesp. De nesten worden zo groot als een skippybal en kunnen wel 1.000 hoornaars herbergen. Als aan het einde van het jaar de nieuwe koninginnen uitvliegen (tot wel 200!) zal elk nest in het volgende jaar weer meerdere nieuwe nesten voortbrengen. Het is dus zaak zo spoedig mogelijk de nesten op te sporen en (gifvrij!) te bestrijden. Die bestrijding wordt overigens door de provincie geregeld. In Goirle bestaat sinds 2022 een actieve zoekgroep om aan de hand van waarnemingen de nesten op te sporen.

Ook u kunt helpen, heel graag zelfs, en dat kan al heel simpel.  Wilt u weten hoe, loop dan zaterdagmorgen (9 mrt 10-12u) even binnen bij het Jan van Besouw. In Lokaal 1010 staan leden van de zoekgroep u graag te woord. Het belangrijkste is dat u weet wat u kunt doen als u een Aziatische Hoornaar spot!
Voor meer informatie kijk op de openbare Facebook-groep ‘Opsporing Aziatische Hoornaar Nederland’ of op www.hoornaar.eu 

N.B.: Dit is een bericht van de zoekgroep Goirle (geen onderdeel van het Biodiversiteitsteam Goirle)