Laat de oeverzwaluwen nu maar komen

Laat de oeverzwaluwen nu maar komen
Schoon zand een vereiste
Zwaluwenwand gereed voor het komende broedseizoen

De oeverzwaluw is onderweg naar hier. Volgende week zouden de eerste vogels al gezien kunnen worden. Laag over het water of in een zwerm omhoog vliegend zijn het ware luchtacrobaten die de lente inluiden.

Muggen

Ze zullen tot diep in de zomer blijven en in die maanden enorme hoeveelheden vliegjes, muggen en andere kleine vliegende insecten uit de lucht happen. Een welkome gast dus die ons een grote dienst bewijst met het voorkomen van muggenplagen. Vanuit dat besef is het logisch dat we er alles aan willen doen om deze zomerbrengers elk jaar weer in onze omgeving te zien.

Jaarlijks onderhoud

Met de twee zwaluwenwanden, een aan de Oostplas en een andere aan de surfplas, is Goirle goed voorzien. De wanden zijn door de gemeente daar geplaatst maar het onderhoud is voor rekening van vrijwilligers. De korte wand aan de Oostplas wordt door leden van het B-team onderhouden en de lange wand aan de surfplas door bewoners van de aanliggende wijk Boschkens-Oost.

Klus geklaard

Afgelopen zondag werd er onder een heerlijk zonnetje met een achttal mensen gewerkt om de 180 gaten in de wand van vers zand te voorzien. Met een speciaal voor dit doel bedachte zandpomp werd het zand met de hand ingebracht en aangestampt. Een mooie vinding van de bewoners zelf waarmee het nog vlotter ging als andere jaren en er voor zorgde dat de klus in een ochtend werd geklaard. Laat de zwaluwen nu maar komen de wand is er klaar voor.

Het B-team Goirle-Riel dankt namens de oeverzwaluw de bewoners van de Oeverzwaluw voor hun geweldige inzet die zondagmorgen.