Najaarsevenement Groener Goirle - Biodiversiteit uitdragen in De Tuin van Goirle
Het was uitvoerig aangekondigd: Groener Goirle hield zaterdag de jaarlijkse Najaarsactie in De Tuin van Goirle. Wie tijdig had ingetekend kon een gratis vlinderkastje meenemen en voor wie aan kwam waaien waren er ook plantjes. Eenrichtingsverkeer en strepen en pijlen op het plaveisel maakten het een verantwoord evenement, maar het was vooral bijzonder geslaagd: druk bezocht, prachtig weer, heel geanimeerd en met een vrolijke maar vooral heel betrokken inbreng van de jeugd in het onovertroffen Natuurlab.
Vlinderkastjes op ooghoogte
De vlinderkastjes waren gemaakt door de bewoners van woonzorgcentrum Thebe Elisabeth in Goirle en betaald door de gemeente Goirle. In het kastje kunnen vlinders schuilen of in winterslaap gaan. Het advies ging mee, de kastjes op te hangen op een beschutte plek met weinig wind waar het niet kan inregenen, op ooghoogte als de eigenaar wil zien wat er gebeurt. Het evenement vond plaats in De Tuin van Goirle, hoek Tilburgseweg/Kalverstraat, waar in jaren een prachtig stukje biodiversiteit is ontstaan. De Tuin is zeker niet aangeharkt en gemanicuurd, maar dat is ook de toekomst van Goirle: wat ruiger en minder opgeruimd biedt in het openbaar groen alles wat leeft en groeit veel meer kansen. En zoals elke tuinbezitter weet: in de winter is het kaal; in het voorjaar komt alles weer op.
Invasieve exoten
Het Natuurlab, op het evenement aanwezig, is een activiteit voor, door èn van kinderen, zoals Marlies graag uitlegt. In een ideeënboek schrijven deelnemers op wat ze graag willen onderzoeken, leren, uitproberen, doen. Dat ideeënboek is de basis voor wat er gebeurt, op landgoed De Hoevens en in Het Groene Bos in Riel, door het B-team beheerd. Bezoekers van het Najaarsevenement mochten blind proeven uit drie bekertjes: waarvan was het sapje gemaakt? Van de dropplant was een blaadje aanwezig.
Een jonge deelnemer aan Natuurlab legde tweedejaars journalistiek Thorben ernstig uit dat een invasieve exoot met vervaarlijke scharen niet in de bak met visjes mag omdat hij die zou opeten. Al doende pikken de kinderen de nodige kennis op. Thorben uit Riel interviewde met een kleine handcamera iedereen die wat te vertellen had, vertelde desgevraagd hoe zijn verslag tot stand komt en was niet snel weg: ‘Nog even een intro’tje maken!’ Het beeldverslag van twee minuten stond nog dezelfde avond op de website van de opleiding.
Groene tuin tegen hittestress
Imker Bart droeg zijn kennis van bijen uit en Coby deelde tussen haar eigen schilderijen van landschappen haar befaamde hapjesuit. ‘Heb je deze al geproefd?’ vroeg ze voor de zekerheid. Mede-organisator Nel had vooraf op de voorpagina van Goirles Belang verteld over de nieuwe folder van Groener Goirle, werkgroep van het Biodiversiteitsteam Goirle-Riel: ‘Het klimaat verandert, verander jij mee?’ Een groene tuin is goed tegen hittestress, geeft rust en beschutting en voedsel voor mens en dier en ziet er een stuk aardiger uit dan stenen! Elk stukje tuin, hoe klein ook, kan bijdragen aan biodiversiteit. De enthousiaste wethouder biodiversiteit Liselotte Franssen zag mogelijkheden voor de folder: die moest zeker in het informatiepakket voor nieuwe inwoners!
Anjo Roorda