Nationale Nachtvlinderavond

Nationale Nachtvlinderavond

Op vrijdagavond 15 september heeft Piet van Son de Nationale nachtvlinder telling georganiseerd bij de werkschuur aan de Rielsedijk. Op veel plaatsen in Nederland werd op dat moment hetzelfde gedaan. Het was een prachtige zomeravond met een mooie ondergaande zon.

De kinderen van het NatuurLab waren al vroeg aanwezig, want die wilden graag de stroop op de bomen smeren die Piet al had klaargemaakt. Dat hebben ze prima gedaan. Daarna was het wachten tot de zon onderging en de lampen werden aangezet. Voor de lampen aangingen heeft Piet nog uitleg gegeven.

Toen de lampen aangingen werd het spannend. Het eerste half uur was het vrij rustig en kon Piet alle gevangen nachtvlinders goed determineren, samen met Marcel. Na een uur werd het steeds drukker met het vangen van de nachtvlinders en de kinderen werden steeds enthousiaster. Ze waren ook heel goed in het vangen van de vlinders. Op een gegeven moment waren alle potjes gevuld en Piet en Marcel heel hard aan het werk om de potjes leeg te maken, zodat er verder gevangen kon worden.

Het resultaat is prima: We hadden 39 soorten ,70 vlinders op smeer en 175 op het licht. Volgens Piet is dit best veel. Een bijzondere soort in ons gebied is de vliervlinder. Opmerkelijk is dat er 2 soorten trekvlinders op het licht afkwamen, een Turkse zuil en de zuidelijke grasuil. De trotse jongeren die de stroop hadden gesmeerd vonden daar het karmozijnrode weeskind. Bij de micro’s is de satijnlichtmot bijzonder en een leuke verrassing van de avond.

Satijnlichtmot (Palpita vitrealis) Foto: Zoran-Bozovic - Saxifraga

Al met al een prachtige avond met mooie resultaten. Dank je wel Piet en Marcel dat jullie ons hebben meegenomen in de wereld van de nachtvlinders. Zeker voor herhaling vatbaar.