Natuurexcursie Zuidrand Goirle: vlinders in de wind

Natuurexcursie Zuidrand Goirle: vlinders in de wind
Photo by Олександр К / Unsplash

Op 31 juli stond eindelijk weer eens een activiteit van het Biodiversiteitteam gepland in de vorm van een natuurexcursie. Omdat eind juli normaal gesproken veel verschillende dagvlinders te zien zijn, was het thema dan ook een ‘vlinderexcursie’. Om 10 uur startten we voor de kerk van Sint Jan voor een wandeling naar het Leijdal. Onderweg naar het bruggetje over de Leij lieten de meegekomen kinderen ons zien hoe de zaden van de grote klis en het klein springzaad zich verspreiden. Vervolgens liepen we het nieuw ingerichte Leijdal in. Daar waren we getuige van een boomvalk die zich met hoge snelheid door de lucht voortbewoog.

Krachtpatsers

De weersomstandigheden bleken tijdens het wandelen niet ideaal voor het waarnemen van vlinders: de zon liet zich weinig zien en er stond een stevige wind. Dat laatste maakt het voor vlinders weinig prettig vliegweer. Na een tijdje lieten dan toch twee atalanta’s zich zien, zodat we met recht nog van een vlinderexcursie konden spreken. Atalanta’s behoren tot de krachtpatsers onder de vlinders, die blijkbaar een flinke bries niet schuwen. Het zijn trekvlinders, die in het najaar helemaal naar Zuid-Europa vliegen! Er stonden in de slootkanten gelukkig genoeg nectarplanten zoals distels en koninginnekruid. Ook ontdekten we aan de bomen volop klimop, een waardevolle plant die de atalanta’s in het najaar de nodige nectar geeft voordat ze aan hun najaarstrek beginnen.

Na een stukje lopen bereikten we de nieuwe brug over de Leij, waarna we via de Watermolenstraat en Bergstraat weer terugkwamen op ons startpunt. Daar besloten we de excursie met het goede idee om voor het najaar weer een nieuwe excursie te houden.