natuurLab Goirle - Nachtvlinder & Vleermuis avond

natuurLab Goirle - Nachtvlinder & Vleermuis avond

Het natuurLab is een activiteit van, voor en door kinderen, met een thema dat de kinderen zelf aangedragen hebben. Op vrijdagavond 3 september j.l. was het Nationale Nachtvlindernacht. In dit kader organiseerde natuurLab Goirle een bijzondere avondeditie van het natuurLab over nachtvlinders en vleermuizen. Onze eigen natuurLab locatiebeheerder Piet van Son was de nachtvlinder expert van de avond. De bomen langs de weg had Piet ingesmeerd met een speciale stroop om nachtvlinders te lokken. Hij had een doek en verschillende lampen opgesteld om andere soorten nachtvlinders te lokken en nog een blauwe lamp boven een emmer met eierdopjes voor weer andere nachtvlinders.

Tijdens de voorbereidingen hadden we gezien dat er meerdere vleermuizen vlogen in de schemering. Daarom waren we heel blij dat ook Rob van Dijk, ecoloog, in ons midden was met een vleermuissensor of batdetector. Zo konden de geluiden, die de vleermuizen die over ons heen vlogen maakten, hoorbaar worden gemaakt met het apparaatje. Fascinerend om de zwarte schimmen over ons heen te zien komen en tegelijkertijd te horen hoe de vleermuizen hun prooien opsporen middels echolocatie. Terug naar de nachtvlinders, want na de uitleg en het beantwoorden van vragen over nachtvlinders en vleermuizen, mochten de kinderen van het natuurLab zelf aan de slag!

De kinderen kregen loeppotjes en mochten vlinders van de bomen en het doek vangen. Wel voorzichtig, zodat de vlindervleugels niet beschadigen. Eenmaal in een potje kon je ze goed bekijken en opzoeken in een boek. Piet helpt de kinderen daar perfect bij. Alle kinderen mochten één voor één laten zien welke ze hebben en Piet slaat het boek op de juiste bladzijde open. Een dik boek met alleen maar nachtvlinders, heel veel verschillende. Op de juiste bladzijde mogen de kinderen zelf zoeken welke ze precies hebben. De kinderen leren kijken, op details letten (vorm, kleur, patroon), dat er veel verschillende soorten zijn en waaraan je die kunt herkennen. Ze leren nog veel meer: dat sommige nachtvlinders veel voorkomen en anderen veel minder. Daarna werden de nachtvlinders weer vrijgelaten natuurlijk.

Er waren ook een aantal volwassenen van de partij, die leerden (bijna) net zoveel als de kinderen. We ontdekten ook dat er andere dieren in het donker actief zijn: naaktslakken, boktorren en muggetjes bijvoorbeeld. Piet heeft alle nachtvlinder waarnemingen van de kinderen doorgegeven op waarneming.nl . Het was een fantastische avond. Leuk om te leren over de nachtvlinders en vleermuizen en fascinerend om te zien hoe enthousiast de kinderen waren en helemaal opgingen in deze activiteit. natuurLab missie geslaagd!

natuurLab is:
* samen ontdekken * samen leren * samen experimenteren * samen denken * samen doen *
Voor meer informatie bekijk onze flyer of neem contact op met het natuurLab-team via natuurlabgoirle@gmail.com.