Oeverzwaluwenwand aan de surfplas onderhouden door wijkbewoners

Oeverzwaluwenwand aan de surfplas onderhouden door wijkbewoners

Bewoners steken de handen uit de mouwen voor behoud van natuur in hun wijk

De oeverzwaluwenwand aan de Surfplas in Boschkens-Oost, die met inzet van het B-team (Biodiversiteitsteam) er is gekomen, bestaat inmiddels 2 jaar. De 40 meter lange betonwand met 180 nestgaten dient elk jaar gereed te worden gemaakt voordat de eerste oeverzwaluwen uit Congo en Cameroen arriveren om er te gaan broeden. Doorgaans zien we de eerste zwaluwen in de derde week van maart in het land maar nu de lente steeds vroeger begint mogen we ze eerder verwachten.

Zaterdag 5 maart was het zover. Negen bewoners van de wijk en drie vrijwilligers van het B-team stonden om 10 uur met steiger en ladders klaar. Het gereedmaken is een hele klus omdat de door de vogels in het zand uitgeboorde gaten elk jaar opnieuw met de hand moeten worden gevuld. Voorgaande jaren werd dit geheel door vrijwilligers van het B-team gedaan maar dit jaar waren het vooral de bewoners van de wijk die deze taak op zich namen. Natuurlijk met instructie en onder begeleiding van het B-team.

Staand op een ladder of steiger moesten eerst de oude nesten m.b.v. een stangetje met haak uit de holen worden gehaald, dan pas werden de gaten met een schepje en stampertje tot aan de rand gevuld. Onder een heerlijk voorjaarszonnetje was het werk in twee uurtjes gefikst, inclusief een gezellige koffiepauze waarin werd afgesproken hier een jaarlijkse gezamenlijke activiteit van te maken. Zo zullen de oeverzwaluwen dankzij de bewoners van de Oeverzwaluw verzekerd zijn van blijvende vestiging in Goirle.

Nu de wand er ruim op tijd weer picobello bij staat is het uitkijken naar de eerste zwaluw die arriveert. Wie dat ziet mag dat melden aan contact@biodiversiteitgoirle.nl