Regenton aanschaffen met subsidie

Regenton aanschaffen met subsidie
Photo by frame harirak / Unsplash

Wilt u ook een watervriendelijke tuin? Dan is een regenton een heel goede eerste stap. Het klimaat verandert in snel tempo, regenbuien worden heviger, de droogte begint al in het voorjaar en houdt steeds langer aan. Dit heeft invloed op onze leefomgeving en op de biodiversiteit.

Vogels, egels, insecten

We hebben een kletsnatte winter achter de rug, maar zoals nu alweer blijkt kan het zo weer gortdroog worden. Het grondwaterpeil is nog steeds niet op alle plaatsen goed op peil. Daarom is het belangrijk dat we zuinig omgaan met water. Een manier om dit te bereiken is het aanschaffen van een regenton. Dat heeft diverse voordelen. Een voordeel is dat u water heeft voor de planten in de tuin, maar ook voor vogels, egels en voor insecten. Al deze dieren hebben het in de droogte moeilijk en u hoeft dan geen leidingwater te gebruiken. Een ander voordeel is dat het water niet in het riool loopt maar in uw regenton of in de tuin en het overtollige water loopt in de tuin. Er zijn veel verschillende soorten regentonnen. Voor tuinen die veel plaats hebben, 200 en 225 liter, en voor kleinere tuinen, 100 liter. Ook het materiaal is verschillend, van eikenhouten vaten tot recyclebaar plastic. De regenton wordt aangesloten op een regenpijp om hemelwater op te vangen.

Subsidie van de gemeente

Via Groener Goirle geeft de gemeente Goirle subsidie voor regentonnen. Wat hiervan de voordelen zijn kunt u vinden op de website van het Biodiversiteitsteam Goirle-Riel. Hier vindt u ook de informatie over de verschillende soorten tonnen en uw voordeel. Daarna kunt u het formulier voor de aanschaf invullen. Na invulling wordt er contact opgenomen door Beijens handelsonderneming om eventueel advies te geven en een afspraak te maken voor het plaatsen van de regenton. De regenton kan volgens de voorschriften van het RIVM worden geplaatst.