Steen- en kerkuilen blijven voor verrassingen zorgen

Steen- en kerkuilen blijven voor verrassingen zorgen
Steenuil in Riel

Coronaproof op de ladder voor de uilenkasten

Jaarlijks praat de Uilenwerkgroep Goirle en Riel de dorpsgenoten bij over het wel en wee van de steen- en kerkuil in ons dorp. Dit jaar was geen jaar als anders, vanwege de Corona. Brabants Landschap liet de werkgroepen de keuze, de nestkasten wel of niet fysiek te controleren. Wij hadden besloten, weliswaar met inachtneming van de regels, om er toch op uit te gaan. Enthousiast als we zijn, ladder opgeladen en hup... gaan voor de 46 kasten die ons gebied rijk is. Uiteraard met toestemming van de gastgevers.

Kerkuil heeft het nakijken

Ook dit jaar waren er verrassingen. Standaard broedt de steenuil in een relatief kleine langwerpige kast in een boom, speciaal ontworpen voor deze uil. De kerkuil broedt in een aanmerkelijk grotere rechthoekige kast in een (open) veldschuur of kerk. Bij controle van een kerkuilenkast bleek dat een steenuil hier even lak aan had. Hij had bezit genomen van de veel riantere kerkuilenkast en bracht op z’n gemak vijf jonge uiltjes groot. De kerkuil moest in al zijn wijsheid iets anders bedenken.

Een gastgever van een kerkuilenkast vertelde ons verbaasd dat hij geen jonge kerkuilen op zijn erf zag, maar drie jonge steenuiltjes. Waar kwamen die vandaan? Wellicht van de buren? Daar geïnformeerd en wat bleek: als de bewoners gedurende de nacht een uiltje probeerden te knappen, werden ze bezig gehouden door vreemde vogelgeluiden die ergens boven het plafond vandaan kwamen. We ontdekten dat er een steenuil had gebroed onder een hoekpan ter hoogte van de slaapkamer. In overleg met de bewoners is er een mooie stek gezocht en een nestkast gehangen, zodat ze volgend jaar verlost zijn van nachtelijke uilentaferelen.

Gif doodt steenuilen

Minder goed nieuws is er helaas ook. Al twee jaar schrijven we dat de stabiele steenuilenpopulatie aan de westkant van Riel verdwenen was, vermoedelijk door gebruik van rattengif. In dit voorjaar werden we blij verrast door een nest met vijf pullen. Blijdschap bij de werkgroep en bij de gastgever: dit kon het begin worden van een nieuwe populatie. Helaas belde de gastgever dat er dode pullen onder de kast lagen. Gif kan niet worden bewezen maar ook niet worden uitgesloten.
Dringende oproep: gebruik geen gif en bij uiterste noodzaak alleen op de wettelijk voorgeschreven manier. Muizen zijn tenslotte het basisvoedsel voor uilen en roofvogels.

Bijna 5.000 bezoeken afgelegd

Dan nog de resultaten. De kerkuilen brachten samen 12 pullen groot, 13 minder dan in het broedseizoen 2019! De steenuilen brachten 26 pullen groot: vier meer! Om nu een wat bredere kijk te krijgen op de uilenbescherming in Brabant, geven we wat aanvullende cijfers. Zo zijn er 446 vrijwilligers werkzaam, ondergebracht in 78 werkgroepen die totaal 4.975 adressen bezoeken. Er hangen in Brabant 1.978 kerkuilen- en 3.674 steenuilenkasten. Het is maar dat u weer op de hoogte bent. Tot volgend jaar.

Uilenwerkgroep Uylenspieghel
email: uylenspieghel@ziggo.nl