Stop met gif in huis en tuin

Stop met gif in huis en tuin
Beeld uit de campagne 2020Pesticidevrij van de Vlaamse vereniging Velt 

Gif in tuinen en in de landbouw wordt veelvuldig gebruikt. Maar het gebruik ervan staat onder grote druk omdat wereldwijd is aangetoond dat de insectenstand in rap tempo aan het inkrimpen is. Duits onderzoek naar de hoeveelheid vliegende insecten in natuurgebied leverde een achteruitgang van 75% op. Dit werd bekrachtigd door Nederlands onderzoek in o.a. de Kaaistoep in Tilburg. Insecten staan aan de basis van de voedselketen en zorgen voor het voedsel van vogels, vleermuizen en andere insectenetende zoogdieren zoals egels. Daarbij zijn insecten ook voor de mens direct van waarde. Niet alleen als bestuivers voor groente en fruit maar ook als honingproducenten en als afvalopruimers, plaagbestrijders en nog veel meer.

Dat het zo slecht gaat met de insecten en met de natuur in het algemeen is uiteindelijk het gevolg van ons eigen handelen. Het gevolg van de keuzen die u en ik maken. Onbewust voor de gevolgen worden mierendoosjes ingezet om de mieren uit uw keuken weg te krijgen of wordt met onkruidverdelger het terras weer “onkruidvrij gemaakt”. We weten nu dat in mierendoosjes stoffen zitten die tot de z.g.n. neonicotinoïden behoren en berucht zijn voor de sterfte van bijen. Die stof zit overigens ook in vlooienbanden en vlooiendruppels voor uw hond of kat. In onkruidbestrijdingsmiddelen zitten stoffen die zaden en de bodemfauna langzaam maar zeker vergiftigen. Vogels eten zowel de zaden als wormpjes met alle gevolgen van dien. Dat die stoffen toch in de handel verkrijgbaar zijn komt omdat er louter wordt getest op de giftigheid voor de mens bij direct contact. Wat die stoffen in de voedselketen doen is iets wat pas de laatste jaren de aandacht krijgt.

Genoeg redenen dus om het gebruik van gif in huis en tuin tot nul te beperken en op zoek te gaan naar minder schadelijke alternatieven. Veel alternatieven zijn gebaseerd op preventie. Buxus hagen kunnen aan het begin van het seizoen met lavameel, dat heel fijn is, worden bepoederd. Daar zijn setjes voor te koop bij de Boerenbond. Het lavameel is een mineraal dat ook goed is voor de plant. Mieren kunnen worden weggehouden door op de plaats waar je ze niet wilt hebben de boel goed schoon te houden. Ze zijn dol op broodkruimels en suikerkorreltjes. Je kunt ze weghouden met koperdraad of lokken op een plek waar ze geen kwaad kunnen. Hieronder volgt een aantal sites die u wegwijs maken over gif en voor ecologische alternatieven tegen mieren en andere beestjes. Maar het begint met anders tegen insecten aan te kijken.

Anjo Roorda

Waar zit wat in?
Duurzaam Thuis - Onkruid en aanslag verwijderen zonder gif
Duurzaam Thuis - Mieren bestrijden: een geduchte tegenstander