Vliegende start voor project Red de Ringmus
Het is 21 maart, een mooie avond op de dag dat de lente begint. In De Deel het wijkcentrum aan de Frankische Driehoek wordt rond 19.00u de ruimte klaargemaakt voor de lezing over de ringmus. De eerste gasten lopen gestaag binnen en worden ontvangen met koffie aan de bar. Even na half acht begint de lezing met een korte introductie van Rob. Hij peilt nog even wie niet eerder van het B-team hoorde. Slechts een viertal mensen steken hun hand op, dat is bemoedigend.
Een volle zaal
De zaal is inmiddels volgelopen, ca. 65 mensen waarvan het merendeel bewoners uit de Hellen luisteren aandachtig naar het verhaal dat Victor vertelt over zijn herinneringen aan vogels uit zijn jeugd die inmiddels zijn verdwenen of gedecimeerd (kuifleeuwerik, veldleeuwerik, patrijs). Het is de opmaat naar het verhaal van de ringmus. Een soort die blijkens de getoonde grafieken over de laatste decennia dezelfde weg lijkt te gaan als de eerder genoemde soorten. Maar dat het zover niet hoeft te komen wordt deze avond duidelijk. De avond is het startsein zijn voor gezamenlijke actie om het tij, tenminste in Goirle, te keren. Gezamenlijk betekent dat het B-team de gemeenten Goirle en Tilburg, de woningbouwvereniging Leystromen en de bewoners van de Hellen bij het project betrekt. De populatie ringmussen is in de loop der jaren zo sterk gedaald dat we in onze provincie van restpopulaties spreken. Zo’n restpopulatie bevindt zich in de Goirlese dorpsrand. Met de juiste maatregelen zou het mogelijk moeten zijn de restpopulatie in de loop der jaren te doen uitgroeien naar gezondere proporties. Lees hierover in het artikel Red de Ringmus: projectbeschrijving op basis van een voorlopige inventarisatie.
Voedsel sleutelfactor
In het verhaal van de avond wordt duidelijk dat het typische gedrag van de ringmus aangrijpingspunten biedt voor het herstel van de populatie. Zo nestelen de vogels in de Hellen niet in nestkasten maar onder gevelpannen. Daarbij wringen ze zich door de smalle spleet tussen de pan en de topgevel. Voor hun voedsel maken ze graag gebruik van de voertafels en zaadsilo’s in tuinen. Tijdens de verzorging van de jongen in het nest zijn de ouders aangewezen op insecten die snel in de directe omgeving moeten worden gevonden, dat laatste is niet overal het geval. De grootte van de legsels en de mogelijke vervolglegsels zijn volledig afhankelijk van de beschikbaarheid van geschikt voedsel in de vorm van zaden én insecten. De te treffen maatregelen omhelzen daarom enerzijds geschikte nestelgelegenheid in de vorm van een nieuw ontwerp nestkast en anderzijds het extra beschikbaar stellen van voedsel.
Kruidenakker en kastjes
Aan den Brem is onlangs door de gemeente een stuk van 15x40m uit het aanwezige grasveld vrijgemaakt voor de aanleg van een kruidenakker. De kruiden zijn specifiek bedoeld om insecten aan te trekken die tot voedsel dienen voor de ringmus. Het B-team zal komende week het stuk afzetten met hondenwerend gaas en er een informatiebord plaatsen. De kruidenakker die een rand krijgt van bloeiende akkerbloemen zal het karakter krijgen van een moestuin met in rijen gezaaide voedselplanten voor de ringmus. Voor het tegengaan van dichtgroeien zal wekelijks de tuin worden geschoffeld door leden van de ringmuswerkgroep van ons B-team maar ook met bewoners van de buurt. Negenentwintig speciale nestkasten zijn twee weken geleden op aanwijzing van het B-team keurig door de woningbouwvereniging Leystromen opgehangen. De kasten zullen nauwlettend in de gaten gehouden worden en gemonitord.
Bewoners
De leefomgeving van de ringmus was totdat de verstedelijking in Goirle zijn beslag kreeg, het boerenerf. In die omgeving met moestuinen, boomgaarden en rommelhoekjes was volop voedsel in de vorm zaden en insecten te vinden. Om de ringmus van voldoende voedsel te voorzien kunnen bewoners hun steentje bijdragen. Als in voldoende tuinen een stukje wordt bestemd voor heemtuin met inheemse kruiden heeft dit al een positief effect op de biodiversiteit. Veel insecten die er hun eieren afzetten vormen immers het hoofdvoedsel van insecteneters en jonge mussen.
Na de lezing bleek de animo groot voor tuinadviezen en het ophangen van een speciale nestkast in de tuin.
Een zaaimengsel van voedselplanten voor de ringmus bestaat bijvoorbeeld uit de volgende plantenzaden: Rode gierst, Boekweit, Phaselia, Hennep, Pluimgierst, Melde, Groene naaldaar, Hanepoot.
Nestkasten kunnen worden besteld via ons algemeen contactadres: contact@biodiversiteitgoirle.nl