Voorjaarsevenement Goirle een groot succes

Voorjaarsevenement Goirle een groot succes

Zaterdag 6 april vond het 2e Voorjaarsevenement plaats op het Heemerf De Schutsboom aan de Nieuwe Rielseweg in Goirle. Het event werd om 11.00 uur geopend met een korte toespraak van Wethouder Bert Schellekens. Hierin benadrukte de wethouder het belang van de biodiversiteit in de gemeente en prees hij de samenwerking tussen de 3 organiserende partijen, Groei & Bloei, de werkgroep Groener Goirle van het B-team en de Kruidentuin van het Heem.

De essentie van het evenement ligt bij het ruilen van zaden en planten, bezoekers kwamen met tassen en manden aangelopen nadat ze werden begroet door Ria. Aan de ruilkraam konden Els en Kitty de bezoekers meer vertellen over de aangeboden planten en zaden. Veel bezoekers die geen zaden bij zich hadden gaven aan die zeker te zullen bewaren voor een volgende gelegenheid.

De kraam van de werkgroep Groener Goirle werd druk bezocht. De werkgroep deelde namelijk gratis insectenhotels uit, gemaakt door de bewoners van het Verpleeghuis St.Elisabeth. De wilde bijen maken zwarte tijden door, hebben een tekort aan nestgelegenheden en voedsel. Door hotels uit te delen hebben de wilde bijen er weer 190 nest mogelijkheden bij gekregen in onze gemeente. Tevens kregen de bezoekers een gratis zakje wilde bloemenzaad. Hierdoor krijgen ze ook weer wat voedselaanbod!

Veel bezoekers namen tevens een kijkje in de kruidentuin, die er naast de oude veldschuur prachtig bij lag. Het is opvallend dat deze tuin zelfs voor geboren en getogen Goirlenaren een verrassend plek is die zij niet kennen. Het Verpleeghuis St.Elisabeth was aanwezig met nog meer producten die ze zelf gemaakt hadden, waaronder ook de vogelhuisjes die de bewoners gemaakt hadden voor de actie van Groener Goirle in 2018.

Aan de kraam van Hobby Imkerij de Gôolse Bieje konden bezoekers hun vragen kwijt aan imker Bart en was er veel belangstelling voor het Gools Goud, de lokale honing. Cobi was in de ochtend om 04.00 uur opgestaan om het deeg klaar te maken voor de vele lekkernijen die ze bezoekers aanbood. Velen brachten een tweede bezoekje aan haar kraam! Ook de Naturentuin had veel tijd om de bezoekers meer te vertellen over bijen-, en eetbare planten. Komend weekend, tijdens de bijentelling, organiseren zij in de Naturentuin een bijenplantjesmarkt.

Door de aanwezigheid van Gôolse Geheimen zijn er heel wat geheimen verteld en wisten zij de bezoekers enthousiast te maken om eens aan te sluiten bij een van hun vele wandelingen door onze prachtige gemeente. Op het einde van de middag, toen zelfs de zon zich even liet zien, kwam de teller op bijna 300 bezoekers. We hebben jonge gezinnen en ervaren tuiniers mogen begroeten. Daarmee is het 2e Voorjaarsevenement een groot succes geworden.