Wat loopt daar???

Wat loopt daar???


Sporen & Wildcamera bij het natuurLab

Het natuurLab is een activiteit van, voor en door kinderen, met een thema dat de kinderen zelf aangedragen hebben. Elke maand is er een natuurLab in Goirle voor kinderen vanaf 7 jaar. Op zaterdagmiddag 20 november j.l. hebben we naar diersporen gezocht tijdens het NatuurLab. Er zijn veel verschillende soorten diersporen die je kunt vinden. Diersporen die de meeste kinderen meteen als diersporen herkennen zijn natuurlijk pootafdrukken en poep. Tijdens het natuurLab leren de kinderen ook andere diersporen kennen: platgelegen gras, vraatsporen, wildwissels, plukplaatsen en nog veel meer. Met boekjes over pootafdrukken in de hand gingen we op weg om sporen te zoeken in de modder. Algauw vonden we sporen, van een hoefdier, daar waren we snel uit. Maar welk hoefdier? Dat is nog best lastig, de kinderen leerden letten op de lengte en de breedte van de afdruk en ze leerden over het verschil tussen voor- en achterpootafdrukken.

Speciale opdracht voor de gevorderde deelnemers was op zoek te gaan naar sporen van een diertje dat bij het lopen afwisselend vier en vijf tenen laat zien in de pootafdruk: een bruine rat. Na wat zoeken vonden we deze sporen ook echt. We vonden nog veel meer sporen: pootafdrukken van een hond en van een woelrat. Ree├źnkeutels. Maar ook wildpaadjes tussen de struiken en door hoog gras. Wie zouden daar over lopen? Hoe kunnen we dat te weten komen? Door de gevonden diersporen wisten we waar we het best een wildcamera konden plaatsen. Nu nog wat geluk hebben.

Een paar dagen later was er resultaat: er stonden dieren op de wildcamera waarvan we sporen hadden gevonden, maar ook andere dieren. In het donker waren een haas, ree├źn, een muis en een marter voorbij gekomen. Overdag een gaai, koolmeesjes, een vink en een pimpelmeesje. Superleuk zoveel verschillende dieren met de wildcamera vastgelegd. Het overtrof onze verwachtingen!

Het natuurLab is:
* samen ontdekken * samen leren * samen experimenteren * samen denken * samen doen *
Voor meer informatie bekijk onze flyer of neem contact op met het natuurLabteam via natuurlabgoirle@gmail.com.