Werken in het Leijdal - Zuidrand : een werkverslag

Werken in het Leijdal - Zuidrand : een werkverslag

Rob heeft via de app en daarna via de mail het voorstel gedaan om 1x per maand natuurwerk te verrichten in het Leijdal. Elke 4e zaterdag van de maand is iedereen welkom tussen 10 en 12 uur.

De eerste keer was op 22 oktober en natuurlijk was het afwachten hoeveel mensen zich zouden melden. Even na 10 uur waren we met 8 mensen. En het was mooi weer om aan het werk te gaan. Rob had een bord gemaakt met de mededeling dat het Biodiversiteitsteam werkt aan het beheer van de natuur. Voor de aanwezigen heeft Rob eerst een rondleiding gegeven over het terrein en daarna konden we aan de slag.

De Japanse duizendknoop

Het meeste werk is het verwijderen van de Japanse duizendknoop en dat is pittig werk, want de wortels zijn dik en zitten vaak diep. Er is dus hard gezwoegd om die eruit te krijgen. Gelukkig was er ook wat minder zwaar werk. De zaden van de Springbalsemien stonden op springen en als die er niet worden afgehaald overwoekert die het volgende jaar andere planten. Al met al een prettige en zinvolle ochtend en hopelijk volgen er nog meer.

Mathijs met een stuk wortel van de Japanse duizendknoop

Daarna is er nog gewerkt in november. Weer de Japanse duizendknoop verwijderen en dat is nog niet klaar. In december was het koud en was de grond bevroren, dus was verwijderen niet mogelijk. Rob, Mathijs en Bart hebben Robinia’s vastgebonden en een nestkastje opgehangen onder het ‘uilenhuis’.

Rob en Mathijs binden de Robinia's vast

Ook in 2023 gaat er weer op de 4de zaterdag van de maand gewerkt worden in het Leijdal. Iedereen is dan om 10 uur welkom.

Nel van Aggelen