Green Friday met het Biodiversiteitsteam

Green Friday met het Biodiversiteitsteam

Afgelopen zaterdag was het Green Friday in Goirle. Een dag -of week zo u wilt- om wat minder bezig te zijn met het kopen van nieuwe spullen, en wat meer met onze leefomgeving. Om ergens aan te komen hoef je het niet per sé te kopen, en dat geldt ook bij natuur- en landschapsherstel. Hierop heeft de werkgroep “Leijdal-Zuidrand” van het Biodiversiteitteam ingehaakt bij haar maandelijkse natuurwerkochtend.

Het doel van de ochtend was het herstellen van de laanstructuur van het trambaantje. Waarom hiervoor nieuwe bomen kopen als er gratis boompjes voorhanden zijn? Zeker als dit zaailingen zijn die toch weg moeten omdat ze zich ongewenst verspreiden in naastgelegen hooilanden. Hiermee slaan we dus twee vliegen in een klap. De uitverkoren boompjes hebben we voorzichtig verplant en voorzien van een paaltje. Eerder hadden we hun kluit al wat los gestoken, zodat ze alvast wat nieuwe haarwortels kunnen aanmaken en hopelijk beter aanslaan op hun nieuwe locatie.

Valse acacia

De boompjes zijn net als hun ouder-bomen robinia’s (Robinia pseudacacia), ook wel bekend als valse acacia. Oorspronkelijk komt deze soort uit Noord-Amerika. Het is dus een exoot, en wel eentje die zich soms invasief kan gedragen door inheemse begroeiingen te verdringen. Daar staat tegenover dat de sterk gegroefde stam een verblijfplaats biedt voor vleermuizen en voor vogels zoals de boomkruiper. De bloemen leveren bovendien veel nectar voor bijen. Wie de moeite neemt om de bloesems van dichtbij te bekijken (een lange ladder is aan te bevelen) zal veel overeenkomsten zien met goudenregen, brem, erwten, bonen en zelfs klavers. Allemaal familieleden uit de vlinderbloemigenfamilie.

Robinia’s kunnen eeuwenoud worden, het oudste exemplaar in Nederland staat in Doorwerth en is ruim 400 jaar oud. De bomen in ons trambaantje zijn daarbij vergeleken nog jonkies. Waarschijnlijk zijn ze in 1907 aangeplant bij de aanleg van de stoomtramlijn Goirle-Hilvarenbeek. Toch zijn verschillende bomen in het trambaantje aan het aftakelen. Aantastingen door zwammen zijn daarvan het meest zichtbare bewijs. Bomen in een drukke laan hebben het nu eenmaal wat zwaarder te verduren (maaischade, aandrukking van de bodem). Om de laan te kunnen behouden is daarom nodig om vrijgekomen plaatsen weer op te vullen. Bomen planten is een dankbare bezigheid, vooral voor de generaties na ons. Kom daarom gerust een keer meehelpen.

Stuur daarvoor een berichtje naar contact@biodiversiteitgoirle.nl

Rob van Dijk