Biodiversiteitteam Goirle-Riel wint prestigieuze natuurprijs!

Biodiversiteitteam Goirle-Riel wint prestigieuze natuurprijs!
Met deze prijs kunnen we verder met waar we goed in zijn: versterken van de biodiversiteit in onze gemeente

Natuur in Eigen Hand is een jaarlijkse bijeenkomst voor Brabanders die zelf aan de slag willen met de ontwikkeling van natuur in hun omgeving. Het is een initiatief van provincie Noord-Brabant, Groen Ontwikkelfonds Brabant, IVN Natuureducatie, Brabants Landschap en de Brabantse Milieufederatie. Tijdens de bijeenkomst op 10 oktober in ’t Dommeltje in Boxtel deelden meer dan 100 enthousiaste groene pioniers hun kennis en ervaring. Ook gingen ze met experts in gesprek over hun plannen.

Ook het Biodiversiteitteam (B-Team) Goirle-Riel was hierbij vertegenwoordigd. We hadden namelijk het project “Red de Ringmus” ingezonden voor de jaarlijkse prijsvraag die hoort bij Natuur in Eigen Hand. Aan deze prijs is een geldbedrag van € 5.000 gekoppeld, te besteden aan het ingezonden project. De blijdschap en verrassing was groot toen gedeputeerde Hagar Roijackers en IVN-directeur Renske Visscher de 3 prijzen bekend maakte, en bleek dat we bij de winnaars zaten. De jury waardeerde met name dat het plan de bescherming van een soort centraal zet om natuur in onze eigen leefomgeving te verbeteren. De ringmus is in ons plan “Red de Ringmus” namelijk een ambassadeur voor een aantrekkelijk en gevarieerde leefomgeving.

Tot 40 jaar geleden was de ringmus een algemene broedvogel in dorpen en agrarische gebieden. In betrekkelijk korte tijd is de soort vrijwel verdwenen uit een groot deel van ons land, ook in onze provincie is de soort zeldzaam geworden. In de wijk de Hellen worden jaarlijks nog ringmussen gezien, wat ons hoop gaf om hier te investeren in een levensvatbare populatie. Dit jaar zijn we op voortvarende wijze van start gegaan bij het in beeld brengen van de verspreiding in de Hellen. Wat bleek: de soort blijkt nog op enkele plekken te broeden onder dakpannen! De gemeente Goirle is bereid gevonden om in de wijk kruidenrijke akkertjes aan te leggen waar ringmussen voedsel kunnen vinden, en de gemeente Tilburg heeft een financiële bijdrage geleverd om nestgelegenheid op het aangrenzende bedrijventerrein te verbeteren. Met het geld van de prijsvraag kunnen we verdiepend onderzoek uitvoeren en extra maatregelen nemen. Daarbij kunnen we hulp van vrijwilligers goed gebruiken.